Reklama

Porady

Czosnek

Niedziela Ogólnopolska 53/2017, str. 46

[ TEMATY ]

porady

Ingus Evertovskis/Fotolia.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeśli zmagasz się z infekcjami i chcesz wzmocnić swoją odporność, proponuję sięgnąć po najbardziej znany antybiotyk. Mowa tu o czosnku. Jest to roślina lecznicza, o skutecznym działaniu prozdrowotnym udowodnionym licznymi badaniami klinicznymi. W czosnku znajduje się ponad 100 chemicznie czynnych związków. Zawiera on naturalną witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, potas oraz żelazo, ponadto ok. 20 związków siarkowych o różnym działaniu. Substancją wykazującą właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze jest enzym allicyna.

Najbardziej znaną właściwością czosnku jest jego wpływ na pobudzanie układu odpornościowego, głównie leukocytów walczących z patogenami. Zawartość związków siarki mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi. Czosnek wykazuje działanie niszczące komórki nowotworowe dzięki specyficznym bioflawonoidom (związkom roślinnym) oraz selenowi.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Codziennie spożywany może zmniejszyć ryzyko grypy i innych infekcji aż o 63 proc. Kiedy jednak zdarzy nam się zachorować, czosnek może skrócić występowanie objawów przez swoje silne działanie bakteriobójcze. Napary z czosnku stosowane są również w leczeniu grzybic ogólnoustrojowych i w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego. Substancje zawarte w czosnku przyczyniają się do produkcji glutationu – najsilniejszego antyoksydantu w naszym organizmie!

Reklama

Kolejną zaletą czosnku jest jego wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w jelitach po przebytych kuracjach antybiotykowych. Wywiera pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Czosnek wykazuje silne działanie oczyszczające krew z produktów przemiany materii. Ma również pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Spowalnia procesy starzenia, poprawia funkcjonowanie mózgu w starszym wieku, ochraniając neurony.

Warto wiedzieć, że czosnek wchodzi w interakcję z lekami – pamiętajmy, by nie łączyć go z paracetamolem, ponieważ takie połączenie może działać toksycznie na wątrobę.

Jak jeść czosnek?

Czosnek może być stosowany przez dzieci, dorosłych oraz osoby starsze, jednak większość osób rezygnuje z jego spożycia, ponieważ kojarzy się z niezbyt przyjemnym zapachem. Warto jednak się przełamać i wprowadzić czosnek do swojego jadłospisu. Natka pietruszki ma właściwości neutralizujące jego zapach, dlatego warto łączyć czosnek właśnie z tą rośliną.

Należy go gotować maksymalnie kilka minut, jednak warto unikać jakiejkolwiek obróbki termicznej, gdyż traci on wtedy właściwości antybakteryjne. Zaleca się, aby ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć i odczekać ok. 10 min, aby wydzielił się opisywany wcześniej enzym o pozytywnym działaniu na nasze zdrowie.

Ciekawostka:

Naukowcy porównali moc allicyny do penicyliny i okazało się, że stosunek jest 1:15, czyli 1 mg allicyny ma taką moc działania jak 15 mg penicyliny!

Karolina Szostkiewicz - Dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni.

2017-12-27 10:47

Oceń: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dobre rady

Do domowych przetworów najlepsze są pomidory o gęstym miąższu i cienkiej skórce (np. Lima).

Do domowych przetworów najlepsze są pomidory o gęstym miąższu i cienkiej skórce (np. Lima). Pomidory należy umyć, naciąć skórkę na krzyż na obu końcach, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą. Po kilku minutach (czas zależy od grubości skóry pomidorów) wylać wrzątek, a pomidory od razu zalać zimną wodą – skórka zacznie się marszczyć i łatwo zdjąć ją nożem. Pomidory trzeba pokroić, wykroić zielone i twarde części i ugotować do miękkości. Można je zmielić blenderem przed lub po ugotowaniu.
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Znak Emmanuela w sercu Maryi

2025-12-19 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Adobe Stock

• Iz 7, 10-14 • Łk 1, 26-38
CZYTAJ DALEJ

Kardynał Pizzaballa w Gazie: Odbudujemy wszystko

2025-12-21 17:05

[ TEMATY ]

strefa gazy

Gaza

kard. Pizzaballa

Vatican Media

Łaciński patriarcha Jerozolimy przebywa z wizytą duszpasterską w parafii Świętej Rodziny w mieście Gaza. Jego obecność jest wyrazem pragnienia towarzyszenia wiernym w nadziei, solidarności i modlitwie.

Łaciński patriarcha Jerozolimy, kardynał Pierbattista Pizzaballa, przed świętami Bożego Narodzenia odwiedza parafię Świętej Rodziny w Gazie. W te święta, podobnie jak w zeszłym roku, parafianie otrzymają wsparcie i wyrazy solidarności od kardynała. Łaciński patriarcha Jerozolimy przybył do Gazy na obchody Bożego Narodzenia w towarzystwie swojego wikariusza, prałata Williama Shomali, oraz niewielkiej delegacji.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję