Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Świeże zioła

Można je hodować w ogrodzie, na balkonie, a nawet na parapecie czy blacie kuchennym.

Niedziela Ogólnopolska 21/2020, str. 56

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zieleń świeżych listków ziół jest o wiele bardziej intensywna niż suszonych. Świetnie sprawdza się mrożenie wcześniej poszatkowanych ziół. O każdej porze roku można posypywać nimi potrawę tuż przed podaniem. Mają świeży aromat, wyrazisty smak oraz są pełne witamin i substancji odżywczych, takich jak chlorofil, który oczyszcza organizm z toksyn oraz wspomaga układ odpornościowy i krwionośny. Dzięki zapachowi i świeżości stanowią ekskluzywne wykończenie najprostszych dań.
Najbardziej popularnymi ziołami są: pietruszka, szczypiorek i koperek.

Liście pietruszki

są doskonałym źródłem witaminy C, oczywiście tylko wtedy, gdy zjemy je na surowo. Zawierają w sobie spore zapasy żelaza oraz magnezu. Jeśli pijesz dużo kawy i prowadzisz stresujący tryb życia – zacznij jeść pietruszkę!
Czy wiesz, że pietruszka – jeszcze lepiej niż mięta – odświeża oddech?

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Szczypiorek

jest źródłem karotenu, który neutralizuje wolne rodniki, wspomaga nasz wzrok i odpowiada za właściwy stan skóry. Dostarcza nam również kwasu foliowego, który jest niezbędny do regulacji oraz wzrostu komórek w naszym organizmie. Zawarte w nim olejki eteryczne wzmacniają błony śluzowe oskrzeli oraz struny głosowe. Często pełni funkcję estetyczną.

Koperek

działa pozytywnie w przypadku wzdęć – niweluje je. Napar z kopru ma właściwości uspokajające, a także pomaga – skutecznie – zwalczać bezsenność.

Bazylia

to zioło, bez którego nie wyobrażamy sobie włoskich dań. Nadaje ona charakterystyczny smak przede wszystkim pomidorom oraz włoskiemu pesto. Ma silne działanie przeciwzapalne oraz jest źródłem witaminy K, wapnia i magnezu. Dzięki tym substancjom odżywczym prozdrowotnie oddziałuje na kości oraz wspiera kondycję psychiczną.

2020-05-20 11:37

Oceń: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w Ghanie

[ TEMATY ]

nominacja

dyplomacja

diecezja kielecka

kolegium.opoka.org

Ks. prałat dr Henryk Jagodziński – prezbiter diecezji kieleckiej, pochodzący z parafii w Małogoszczu, został mianowany przez Ojca Świętego Franciszka, nuncjuszem apostolskim w Ghanie i arcybiskupem tytularnym Limosano. Komunikat Stolicy Apostolskiej ogłoszono 3 maja 2020 r.

Ks. Henryk Mieczysław Jagodziński urodził się 1 stycznia 1969 roku w Małogoszczu k. Kielc. Święcenia prezbiteratu przyjął 3 czerwca 1995 roku z rąk bp. Kazimierza Ryczana. Po dwuletniej pracy jako wikariusz w Busku – Zdroju, od 1997 r. przebywał w Rzymie, gdzie studiował prawo kanoniczne na uniwersytecie Santa Croce, zakończone doktoratem oraz w Szkole Dyplomacji Watykańskiej. Jest doktorem prawa kanonicznego.
CZYTAJ DALEJ

Matka ubogich

2025-12-15 13:00

Niedziela Ogólnopolska 51/2025, str. 20

[ TEMATY ]

patron tygodnia

pl.wikipedia.org

Papież Jan XXIII nazwał ją matką powszechnego miłosierdzia.

Maria Małgorzata przyszła na świat w Varennes, w prowincji Quebec w Kanadzie. Kiedy miała zaledwie 7 lat, umarł jej ojciec. Rodzina żyłaby w skrajnej nędzy, gdyby nie pomoc pradziadka – Pierre’a Voucher. To on sfinansował jej wyjazd do szkoły urszulanek w Quebec. 12 sierpnia 1722 r. Małgorzata wyszła za mąż za Francois’a d’Youville. Niedługo po ślubie mąż przestał interesować się rodziną i zaczął znikać z domu – zajmował się nielegalnym handlem alkoholem wśród Indian. Zmarł, gdy miał zaledwie 30 lat. Małgorzata została sama z dwojgiem dzieci. Żeby spłacić ogromne długi, które zaciągnął mąż, i zarobić na utrzymanie siebie i synów, otworzyła niewielki sklepik. Pomagała też każdemu, kto potrzebował pomocy, wszystkim dzieliła się z biedniejszymi od siebie. Z biegiem lat jej dwaj synowie zostali kapłanami.
CZYTAJ DALEJ

Kościół greckokatolicki w Polsce przejdzie na kalendarz gregoriański

2025-12-23 13:54

[ TEMATY ]

grekokatolicy

Kościół greckokatolicki

Adobe Stock

Od 18 stycznia 2026 r. Kościół greckokatolicki w Polsce w pełni przejdzie na powszechnie obowiązujący kalendarz gregoriański. Oznacza to, że zarówno święta stałe (np. Boże Narodzenie), jak i ruchome (np. Wielkanoc) będą obchodzone w tych samym czasie, co w Kościele rzymskokatolickim. Stosowany do tej pory kalendarz juliański prowadził do sporych rozbieżności w terminach.

Od 18 stycznia 2026 roku (od Niedzieli Zacheusza) w całym Kościele greckokatolickim w Polsce Wielkanoc oraz inne święta ruchome obchodzone będą według kalendarza gregoriańskiego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję