Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Witamina słońca

Szczególnie jesienią warto pamiętać o zbadaniu poziomu witaminy D przez badanie z krwi. Nie trzeba być na czczo i specjalnie się do niego przygotowywać.

Niedziela Ogólnopolska 47/2023, str. 54

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Witamina D nie bez powodu nazywana jest witaminą słońca, bo jej największe dawki otrzymujemy z promieni słonecznych. Od maja do września zapotrzebowanie na wit. D można pokryć przez przebywanie na słońcu 15 min z odsłoniętymi przedramionami, rękami lub nogami i bez kremu przeciwsłonecznego.

Witaminę D znajdziemy również w żywności. Jej najlepszym źródłem są ryby, takie jak: śledź, łosoś, pstrąg czy makrela, oraz jaja. Ponieważ nasza populacja nie spożywa tych produktów codziennie, szacuje się, że z dietą dostarczymy jedynie 20% wit. D. W związku z tym w miesiącach, w których napromieniowanie słoneczne jest znikome, zaleca się suplementację wit. D. W Polsce dostępny jest szeroki wybór preparatów wit. D najczęściej w dawkach 400-4000IU w różnej postaci.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Normy na wit. D różnią się w zależności od wieku. Według wytycznych z 2013 r. dotyczących suplementacji wit. D dla Europy Środkowej kierowanych dla populacji zdrowej, a także dla grup ryzyka związanego z deficytem wit. D w organizmie, do 6. miesiąca życia zaleca się 400IU, a powyżej 6. miesiąca – 400-600IU. Dzieci do 18. roku życia – 600-1000IU w miesiącach od września do kwietnia lub przez cały rok, gdy ekspozycja na słońce jest niewystarczająca. U osób dorosłych dawka 800-2000IU powinna być suplementowana od września do kwietnia lub przez cały rok. U osób powyżej 65. roku życia zaleca się suplementację przez cały rok z uwagi na obniżoną syntezę wit. D. Kobiety ciężarne i karmiące powinny suplementować wit. D jak najszybciej po stwierdzeniu ciąży w ilości 1500-2000IU.

Ponieważ wit. D jest rozpuszczalna w tłuszczach, aby zapewnić jak najlepsze jej wchłanianie, zaleca się podawać ją razem z posiłkiem lub w formie kapsułki z olejem.

Obok różnych form wit. D znanym produktem leczniczym jest tran. Należy pamiętać, że tran zawiera również wit. A i szczególną ostrożnością powinny tu kierować się kobiety w ciąży, u których jej przedawkowanie stanowi poważne ryzyko dla dziecka. Zawartość wit. D w tranie może się różnić w zależności od pochodzenia tranu, ten dostępny w aptekach najczęściej zawiera jej ok. 1000IU w jednej łyżce stołowej.

W badaniach stwierdza się zależność między małym stężeniem wit. D w osoczu a zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób, m.in. autoimmunologicznych, cywilizacyjnych oraz niektórych chorób nowotworowych. Objawami niedoboru wit. D mogą być: krzywica u dzieci, obniżona odporność, zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego, zwiększone ryzyko złamań, zmniejszona mineralizacja kości.

2023-11-14 13:52

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Słodkie owoce lata

Niedziela Ogólnopolska 32/2025, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Morele, mimo że są niewielkie, dostarczają nam całkiem sporo witamin i składników mineralnych.

Dynamiczny rozwój uprawy moreli nastąpił w latach 90. XX wieku. Sto gramów świeżych owoców dostarcza ok. 50 kcal. Poza tym są one źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Dzięki niemu owoce te ułatwiają pracę przewodu pokarmowego, w tym pracę jelit. Morele są owocem krajowym zawierającym najwięcej witaminy A. Są również źródłem witamin C oraz K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Są bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nerek. Morele stanowią również źródło żelaza – składnika hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu w organizmie.
CZYTAJ DALEJ

Polska to „Królestwo Maryi”

2025-12-04 19:58

[ TEMATY ]

Matka Boża

Wanda Malczewska

Karol Porwich/Niedziela

Maryja ma być Królową Polski – Polska ma być Królestwem Maryi.

Drugi i ostatni tom nowej serii bazującej na bestsellerowej książce wydanej uprzednio w formie albumowej - Świat Objawień Jezusa.
CZYTAJ DALEJ

Prokuratura umorzyła śledztwo ws. śmierci Barbary Skrzypek

2025-12-05 09:18

[ TEMATY ]

Barbara Skrzypek

Adobe Stock

Prokuratura Okręgowa Warszawa-Praga poinformowała w piątek, że umorzone zostało śledztwo ws. nieumyślnego spowodowania śmierci Barbary Skrzypek. Ustalono, że nie doszło do działań osób trzecich, zgon nastąpił w wyniku zawału, a stres związany z przesłuchaniem "nie miał wpływu na jej śmierć".

„4 grudnia 2025 r. wydano postanowienie o umorzeniu śledztwa w sprawie nieumyślnego spowodowania śmierci Barbary Skrzypek w dniu 15 marca 2025 r., ponieważ nie zostały wyczerpane znamiona czynu z art. 155 k.k.” - poinformowała rzecznik Prokuratury Okręgowej Warszawa-Praga w Warszawie prok. Karolina Staros.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję