Reklama

W wolnej chwili

Zapobiega otyłości

Topinambur był uprawiany przez Indian w Kanadzie. Dziś serwują go najlepsi kucharze na całym świecie.

Niedziela Ogólnopolska 41/2024, str. 73

materiał prasowy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Roślina ta nie jest nam obca i w Polsce. Jest także coraz częściej doceniana ze względu na niezwykłe właściwości lecznicze. Przy końcu lata i na początku jesieni jej kwiaty, podobne do kwiatów słonecznika, zdobią polski krajobraz. Przez wiele lat były używane jedynie do robienia bukietów. Na szczęście to już minęło. Dzięki wielu informacjom na temat leczniczych właściwości topinamburu bulwy tej rośliny można kupić w sklepie.

U wielu z nas topinambur rośnie w ogrodzie. Wczesną jesienią, kiedy jego liście zaczynają żółknąć, możemy wykopać bulwy do spożycia. Zresztą, jeżeli mamy taką możliwość, aż do marca możemy pozyskiwać świeże bulwy. Te już wykopane przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Przed spożyciem myjemy je pod bieżącą wodą. Niekonieczne jest obieranie ich ze skórki, gdyż jest cienka; kiedy jest twarda, możemy ją obrać.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

W okresie jesienno-zimowym spożywanie bulw topinamburu wzbogaca dietę w żelazo i witaminy takie jak A, C i E, dzięki czemu nasz organizm odniesie wiele korzyści. Topinambur zalecany jest szczególnie osobom pragnącym zadbać o zdrowie. Wzmacnia układ odpornościowy, reguluje pracę układu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi oraz cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego, oczyszcza organizm, chroni wątrobę. Ma właściwości moczopędne – przeciwdziała zatrzymywaniu wody. Dzięki błonnikowi pokarmowemu zmniejsza wchłanianie jelitowe złego cholesterolu (LDL) i cukrów. Powinny po niego sięgać osoby zmagające się z nadwagą.

Bulwy można spożywać zarówno na surowo, pokrojone w cienkie plasterki i doprawione oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, jak i gotowane, najlepiej na parze, aby zachować wszystkie właściwości odżywcze. Topinambur może też być podsmażany na patelni albo zapiekany z warzywami.

Początkującym zaleca się spożywanie topinamburu w małych ilościach. Jeśli nie będą odczuwać dyskomfortu, mogą go spożywać nawet 2-3 razy w tygodniu. Zbyt obfite spożywanie topinamburu w niektórych przypadkach może jednak powodować problemy jelitowe, takie jak ból brzucha i biegunka.

2024-10-08 14:30

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

List prezydenta do Kard. Grzegorza Rysia Metropolity Krakowskiego

List skierował prezydent Karol Nawrocki. Składając gratulacje prezydent wskazał, że kardynał wraca do rodzimego miasta i Kościoła, w którym – w bazylice Mariackiej – został ochrzczony, przyjął święcenia kapłańskie, zdobył stopnie naukowe i kierował seminarium duchownym. List odczytał minister Wojciech Kolarski.

Eminencjo Księże Kardynale,
CZYTAJ DALEJ

Dyspensa na 26 grudnia

2025-12-20 16:05

[ TEMATY ]

bp Tadeusz Lityński

dyspensa

Zielona Góra

Karolina Krasowska

Wszystkim duszpasterzom i wiernym diecezji udzielam pasterskiego błogosławieństwa na czas Roku Jubileuszowego – mówi pasterz diecezji

Wszystkim duszpasterzom i wiernym diecezji udzielam pasterskiego błogosławieństwa na czas Roku Jubileuszowego – mówi pasterz diecezji

Bp Tadeusz Lityński udzielił dyspensy od zachowania czwartego przykazania kościelnego 26 grudnia 2025.

Dyspensa od zachowania czwartego Przykazania Kościelnego
CZYTAJ DALEJ

Wałbrzych. Pierwszy stopień święceń w rodzinnej parafii

2025-12-20 19:53

[ TEMATY ]

Wałbrzych

bp Marek Mendyk

święcenia diakonatu

ks. Tadeusz Wróbel

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Obrzęd święceń diakonatu. Nałożenie rąk i modlitwa konsekracyjna, centralny moment liturgii, przez który kandydat zostaje włączony w stan diakonów Kościoła.

Obrzęd święceń diakonatu. Nałożenie rąk i modlitwa konsekracyjna, centralny moment liturgii, przez który kandydat zostaje włączony w stan diakonów Kościoła.

Uroczystość święceń diakonatu była dla wspólnoty parafii św. Józefa Oblubieńca NMP wydarzeniem historycznym.

W sobotę 20 grudnia alumn Wyższego Seminarium Duchownego Diecezji Świdnickiej Paweł Kulesza przyjął sakrament święceń w stopniu diakonatu z rąk bp. Marka Mendyka, który przewodniczył uroczystej liturgii w rodzinnej parafii kandydata. W wydarzeniu uczestniczyła zgromadzona wspólnota parafialna, rodzina nowego diakona, a także społeczność seminaryjna wraz z przełożonymi. Kandydata do święceń przedstawił biskupowi rektor seminarium ks. Tomasz Metelica.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję