Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Cebula

Jest jednym z najstarszych oraz najbardziej znanych warzyw na świecie. Uprawiana jest od blisko 5 tys. lat.

Niedziela Ogólnopolska 43/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

cebula

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Najchętniej spożywana jest w krajach Europy Południowej, jednak i w Polsce ma ugruntowaną pozycję oraz korzystne warunki do uprawy. Nasz kraj jest jednym z głównych dostawców cebuli w Europie, a jej roczny eksport wynosi ok. 120 tys. t.

Cebula występuje w wielu odmianach, które różnią się od siebie wielkością, kolorem, a także stopniem ostrości. Może być spożywana zarówno w postaci surowej, jak i po obróbce termicznej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Cebula składa się głównie z wody, a jej wartość energetyczna, pochodząca w większości z węglowodanów, wynosi 42 kcal/100 g. Cebula zawiera witaminy: C, B1, B2, B6 oraz niacynę. Poza tym można w niej znaleźć składniki mineralne takie jak: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, mangan oraz sód. Sto gramów cebuli pokrywa 6% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy.

Warzywo to zawiera liczne antyoksydanty, które wykazują cenne właściwości prozdrowotne. Wyniki metaanalizy przeprowadzonej w 2023 r. dowodzą, że cebula, a zwłaszcza jej łupina, przeciwdziała otyłości. Konsumpcja łupiny znacznie obniżyła masę ciała, BMI, obwód talii, a także poziom trójglicerydów osób biorących udział w badaniu w porównaniu z osobami z grupy placebo. Przeprowadzane badania wykazały również obniżenie u uczestników poziomu cholesterolu oraz uregulowanie ciśnienia.

Reklama

Za charakterystyczny smak i zapach odpowiadają substancje siarkoorganiczne – dzięki nim cebuli przypisuje się również właściwości bakteriobójcze. Cebula może być regularnie spożywana przez osoby z cukrzycą. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 15. Badania wykazały, że spożycie 100 g cebuli dziennie skutecznie obniża poziom glukozy we krwi osób zmagających się z cukrzycą typu 2.

Warzywo to wykazuje ponadto silne właściwości przeciwnowotworowe. Potwierdzają to badania obserwacyjne, łączące wyższe spożycie tego warzywa korzeniowego z niższym ryzykiem niektórych typów nowotworów.

Do najczęstszych skutków ubocznych wynikających ze spożycia cebuli zalicza się: nieprzyjemny oddech, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak: wzdęcia, nadmierne gazy, refluks oraz odbijanie. W związku z powyższym regularnego spożycia cebuli nie zaleca się osobom z refluksem żołądkowo-przełykowym, a także chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. U tych osób może to obniżać napięcie dolnego zwieracza przełyku, pobudzać wydzielanie soku żołądkowego oraz podrażniać ścianę przełyku. Spożycia cebuli powinny unikać również osoby z zespołem jelita drażliwego oraz przerostem bakteryjnym jelita cienkiego. Wynika to z występowania w niej składników z grupy FODMAP, które nasilają objawy jelitowe.

Cebula sprawdza się jako dodatek do różnych potraw: sałatek, zup, bulionów, jajecznicy, dań z ryżem i makaronem.

2024-10-22 13:24

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Oświadczenie

2025-11-06 17:06

[ TEMATY ]

Jasna Góra

oszustwo

BPJG

‼️UWAGA OSZUSTWO‼️

Informujemy, że zarówno klasztor #JasnaGóra, jak i żaden z #paulini, nigdy nie był i nie jest zaangażowany w produkcję i dystrybucję jakichkolwiek leków na cukrzycę. W reklamie rzekomego leku bezprawnie wykorzystano wizerunki zakonników z Jasnej Góry!
CZYTAJ DALEJ

Papież spotkał się z prezydentem Palestyny

2025-11-06 13:14

[ TEMATY ]

spotkanie

prezydent Palestyny

Papież Leon XIV

Vatican Media

Papież i prezydent Palestyny

Papież i prezydent Palestyny

Leon XIV przyjął na audiencji prezydenta Palestyny. Rozmawiano o pomocy humanitarnej dla Strefy Gazy oraz o perspektywach zakończenia konfliktu w Ziemi Świętej.

Mahmud Abbas przybył do Watykanu z okazji przypadającej w tym roku (26 czerwca 2015 r.), 10. rocznicy porozumienia między Stolicą Apostolską a państwem palestyńskim.
CZYTAJ DALEJ

Spacer historyczny po cmentarzu

2025-11-06 21:13

Marzena Cyfert

Przy nagrobku płk. Mieczysława Rożałowskiego

Przy nagrobku płk. Mieczysława Rożałowskiego

Niezwykłe miejsce, jakim jest nieczynny cmentarz przy ul. Krzyckiej przybliżyli mieszkańcom Wrocławia Wojciech Trębacz z Instytutu Pamięci Narodowej we Wrocławiu oraz Alan Weiss z Fundacji historycznej „Spod ziemi patrzy Breslau”.

Podczas oprowadzania po nekropolii zebrani poznali historię miejsca i historie kilku osób, które tutaj spoczywają. – Działamy tutaj dzięki uprzejmości i dobrej współpracy z proboszczem ks. Andrzejem Szycem. Prowadzimy drobne renowacje i inne prace. Cmentarz ma ponad sto lat, powstał na początku XX wieku. Publikacje mówią o roku 1915, natomiast jeśli spojrzymy na datowanie grobów, ten czas trzeba cofnąć przynajmniej o kilka lat. Również księgi adresowe z Breslau pokazują, że to miejsce istniało wcześniej – mówił Alan Weiss.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję