Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Uniwersalne warzywo

Cukinia jest warzywem pasującym do wszystkiego, można ją spożywać w każdej postaci.

Niedziela Ogólnopolska 39/2025, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cukinia, tak samo jak dynia i ogórek, należy do rodziny dyniowatych. Pochodzi z Włoch, skąd wzięła swoją nazwę – zucchina, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza małą dynię. Owoce cukinii to podłużne jagody o maczugowatym kształcie, osiągające długość nawet 10 m. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym – 100 g zawiera 17 kcal. Należy jednak pamiętać, że wyroby z dodatkiem cukinii mają już inną, znacznie wyższą wartość energetyczną – poddanie warzywa smażeniu sprawia, że wartość ta wzrasta nawet kilkunastokrotnie.

Cukinia dostarcza białko, węglowodany oraz błonnik pokarmowy. Jest produktem lekkostrawnym, nie obciąża więc układu pokarmowego. Miąższ cukinii jest bogaty w witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Jest bogactwem potasu oraz manganu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ze względu na zawartość kwasu foliowego warzywo to jest polecane kobietom w ciąży – zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej. Ponadto zawarte w cukinii witaminy z grupy B regulują cykl miesiączkowy oraz wpływają pozytywnie na płodność. Cukinia cechuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego może być bezpiecznie spożywana przez osoby z insulinoopornością oraz cukrzycą.

Reklama

Spożywanie cukinii odgrywa istotną rolę w procesie prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, wpływając pozytywnie na poszczególne narządy oraz układy. Warzywo to wykazuje właściwości oczyszczające organizm, wiąże bowiem metale ciężkie – dzięki temu jest niezastąpionym składnikiem koktajli detoksowych.

Dzięki zawartości luteiny cukinia pozytywnie wpływa na narząd wzroku. Chroni oczy i minimalizuje ryzyko wystąpienia zmian chorobowych świadczących o zwyrodnieniu plamki żółtej czy schorzeniach siatkówki.

Ze względu na zawartość antyoksydantów cukinia zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego.

Spożywanie cukinii – w postaci surowej, konserwowanej, marynowanej, jako placuszki cukiniowe czy dodatek do makaronu – wpływa na poprawę samopoczucia, usprawnia pracę mózgu, poprawia koncentrację oraz redukuje stres i niepokój.

Mimo wielu pozytywnych właściwości cukinii powinny jej unikać osoby ze stwierdzoną alergią, ze skłonnościami do wzdęć oraz innych zaburzeń układu pokarmowego, może ona bowiem nasilać niestrawność.

2025-09-23 13:58

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Marchew w roli głównej

Jest tania, łatwo dostępna, a przede wszystkim zdrowa. Warto ją regularnie jeść, a można z niej wyczarować dużo smacznych dań.

SKŁADNIKI (2 porcje): *drobno posiekana cebula *łyżka masła klarowanego *2 ziemniaki *25 dag marchwi (może być mrożona) *1/2 czerwonej papryki *0,5 l bulionu warzywnego *sól, curry, pieprz, ew. imbir *4 pełne łyżki śmietany *2 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, szczypiorek albo kolendra) *2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
CZYTAJ DALEJ

W weekend zmiana czasu, która nie jest akceptowana przez większość ankietowanych

2025-10-24 13:00

[ TEMATY ]

sondaż

zmiana czasu

większość ankietowanych

przeciw

Adobe Stock

Zmiana czasu budzi sprzeciw części społeczeństwa

Zmiana czasu budzi sprzeciw części społeczeństwa

61 proc. ankietowanych jest przeciwnych zmianom czasu – wynika z opublikowanego w piątek sondażu Instytutu Badań Pollster. Przechodzenie z czasu letniego na zimowy i odwrotnie popiera 15 proc. badanych.

W najbliższy weekend, w nocy z 25 na 26 października 2025 r., dojdzie do zmiany czasu z letniego na zimowy.
CZYTAJ DALEJ

Kielce: trwa zbiórka dla dwójki dzieci tragicznie zmarłej kobiety

2025-10-24 18:59

[ TEMATY ]

dzieci

pomoc

śmierć

wypadek

comp/fotolia.com

W starachowickiej fabryce MAN BUS 17 października doszło do tragicznego wypadku, w którym śmierć poniosła 35-letnia pracownica, przygnieciona na linii montażowej przez autobus. Kobieta osierociła dwoje dzieci. Aby im pomóc założono internetową zbiórkę pieniędzy.

Jak przekazał prokurator Daniel Prokopowicz, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Kielcach, trwa postępowanie dotyczące wydarzeń w fabryce, którego celem jest ustalenie, czy osoby odpowiedzialne za bezpieczeństwo pracy dopełniły swych obowiązków.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję