Reklama

Z naszej kuchni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W czasach gdy nasze babcie były młodymi dziewczętami, nie wyobrażano sobie zakończenia uroczystego, świątecznego obiadu bez deseru - leguminy. A może by tak wrócić do dawnych tradycji? Warto spróbować!

Legumina cytrynowa - przepis na 4 porcje

2 cytryny, 4 duże lub 6 małych jajek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 szklanka tartej bułki przesianej przez sitko, tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania.
Z wyszorowanych w gorącej wodzie cytryn ocieramy skórkę. Żółtka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy - cały czas ubijając - sok z cytryn i otartą skórkę, łączymy z pianą ubitą z białek i tartą bułką. Składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia do zapiekania, wstawiamy do piekarnika, koniecznie wygrzanego, nastawionego na 150oC na ok. pół godziny. Deser jest gotowy, gdy wierzch lekko się zrumieni, a boki odstają od brzegów naczynia. Podajemy w naczyniu, w którym legumina się zapiekała, na gorąco lub na zimno.

Legumina piankowa z powideł - przepis na 6 porcji

4 duże jajka, 3/4 szklanki miałkiego cukru, 1 mały kieliszek rumu (dla zapachu, każda esencja zapachowa zepsuje smak), 4 kopiaste łyżki migdałowych płatków, słoiczek (1,5 szklanki) domowych powideł smażonych bez cukru, Tłuszcz do wysmarowania formy.
Żółtka z cukrem ubijamy na puszysty kogel-mogel, dodajemy powidła i rum, składniki delikatnie łączymy, dodajemy ubitą pianę z białek - całość delikatnie mieszamy. Wykładamy, w formie kopczyka, na wysmarowany tłuszczem półmisek do zapiekania. Wierzch posypujemy obficie migdałami i zapiekamy w niezbyt gorącym, wcześniej wygrzanym piekarniku w temp. 150-160oC przez 25-30 min. Podajemy w naczyniu, w którym się zapiekała - najsmaczniejsza na gorąco.

Luksusowa legumina z jabłek - przepis na 4 duże lub 8 małych porcji

4 soczyste, kwaskowe jabłka, 4 łyżeczki cukru, smażona skórka pomarańczowa lub dobrze wysmażone konfitury z aronii. Do przybrania - kruche ciasteczka, biszkopciki szampanki, bita śmietana.
Jabłka obieramy bardzo cienko ze skórki, kroimy na połowę, wydrążamy gniazda nasienne. Do każdej połówki, w miejsce po wydrążonych gniazdach, sypiemy 1/2 łyżeczki cukru i układamy w szerokim rondlu lub w tortownicy. Do ułożonych jabłek, w miejsca gdzie jest cukier, układamy zgrabne kopczyki ze smażonej skórki pomarańczowej lub konfitur i natychmiast wstawiamy do nagrzanego do 160oC piekarnika na 30-40 min. Czas zapiekania zależy od gatunku jabłek. Zrumienione, układamy na porcjowych talerzykach, oddzielnie podajemy bitą śmietanę, kruche ciasteczka czy biszkopty.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kalendarz Adwentowy: Najmniejsi w ręku Odkupiciela

2025-12-10 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Karol Porwich/Niedziela

• Iz 41, 13-20 • Mt 11, 11-15
CZYTAJ DALEJ

O. Tadeusz Rydzyk złożył zeznania w Prokuraturze Regionalnej w Rzeszowie

2025-12-10 19:23

[ TEMATY ]

Radio Maryja

O. Tadeusz Rydzyk

PAP/Darek Delmanowicz

Dyrektor Radia Maryja o. Tadeusz Rydzyk CSsR złożył zeznania w Prokuraturze Regionalnej w Rzeszowie w sprawie dotyczącej Muzeum „Pamięć i Tożsamość” im. św. Jana Pawła II. Redemptorysta został przesłuchany w charakterze świadka. „Wszystko przebiegało merytorycznie i z kulturą – za to dziękujemy. Należy rozmawiać, a w tym dialogu niech liczy się argument prawdy i dobra wspólnego” – mówił Dyrektor Radia Maryja.

O. Tadeusz Rydzyk CSsR został wezwany do Prokuratury Regionalnej w Rzeszowie na przesłuchanie w charakterze świadka w sprawie dotyczącej finansowania budowy Muzeum „Pamięć i Tożsamość” im. św. Jana Pawła II w Toruniu. Przesłuchanie rozpoczęło się o godz. 13.00.
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Najmniejsi w ręku Odkupiciela

2025-12-10 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Karol Porwich/Niedziela

• Iz 41, 13-20 • Mt 11, 11-15
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję