Reklama

Z naszej kuchni

Zakąski z jajek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jajka mollet w sałatce jarzynowej

(Przepis na 10 porcji)

10 jajek ugotowanych na twardo, 10 cienkich plasterków gotowanej szynki lub polędwicy, gęsty sos majonezowy, 1 czerwona papryka, zielenina, liście sałaty.
Sałatka: 1 puszka zielonego groszku, 2 jabłka, 3 jajka ugotowane na twardo, 1 ugotowana marchew, 1 korzeń pietruszki, 1 mały seler, 2 kopiaste łyżki posiekanych marynowanych grzybów (mogą być pieczarki), 2 konserwowe ogórki, majonez, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz, 1 łyżka posiekanej zieleniny.

Składniki sałatki siekamy, dodajemy odsączony groszek, oprószamy przyprawami według własnych upodobań smakowych, dodajmy majonez wymieszany z musztardą, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Na płaskim półmisku, wyłożonym dekoracyjnie liśćmi sałaty, rozkładamy podzieloną na 10 równych porcji sałatkę. W każdej porcji robimy wyraźne wgłębienie. Ugotowane na twardo jajka, po obraniu ze skorupek, kładziemy do górnej części zwiniętego w rulonik plasterka szynki, układamy na porcji sałatki, zalewamy gęstym sosem majonezowym. Przed podaniem półmisek przybieramy zielonymi listkami pietruszki lub selera naciowego i paseczkami czerwonej papryki.

Jajka w pikantnej galarecie

(Przepis na 8 porcji)

12 jajek ugotowanych na twardo, 10 szklanek chudego, dobrze przyprawionego rosołu (może być z koncentratu), 4 płaskie łyżki mielonej żelatyny, 1 gruby plaster (ok. 20 dag) chudej, gotowanej szynki, 16 oliwek lub 8 łyżek odsączonego, zielonego groszku, liście sałaty, świeża rzeżucha, rzodkiewki lub cząstki pomidora.
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje - łączymy ze szklanką gorącego rosołu, bardzo dokładnie mieszamy. Gdy nie będzie grudek, łączymy z pozostałym ciepłym rosołem i rozlewamy do kokilek lub szerokich filiżanek na wysokość 1 cm. Naczynia z nalaną galaretką odstawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Na dobrze stężonej warstwie galaretki układamy 3 połówki ugotowanych jajek (żółtkami do spodu, by po wyłożeniu żółtka były na wierzchu), pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz połówki oliwek lub odsączony groszek. Całość zalewamy pozostałą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem każdą porcję wykładamy na liść sałaty, umieszczamy na płaskim półmisku lub na porcjowych talerzykach, przybieramy gałązkami rzeżuchy, różyczkami z rzodkiewek lub cząstkami pomidora. Do przekąski możemy podać - w sosjerce - lekko pikantny w smaku sos majonezowy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2004-12-31 00:00

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

KSM: młodzi Polacy są patriotami - rusza VIII edycja akcji „Polak z Sercem”

2025-10-29 12:44

[ TEMATY ]

KSM

Polak z sercem

młodzi Polacy

są patriotami

Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży

KSM ponownie rusza z akcją "Polak z Sercem"

KSM ponownie rusza z akcją Polak z Sercem

Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży jest przekonane, że patriotyzm wśród młodych Polaków nie umarł, ale żyje i polega m.in. na pomocy rodakom na Kresach. Będzie o tym mowa podczas inauguracji akcji pomocowej „Polak z Sercem” 10 listopada w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski w Warszawie.

Czy patriotyzm ma twarz młodych ludzi? Czy w czasach, gdy świat pędzi, są jeszcze tacy, którzy pakują torby z darami i jadą setki kilometrów, by po prostu być z rodakami na Wschodzie - porozmawiać, przytulić, podnieść na duchu?
CZYTAJ DALEJ

Czy pracuję nad sobą i nad swoim zbawieniem?

2025-10-01 12:53

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Łk 13, 22-30

Środa, 29 października. Dzień Powszedni.
CZYTAJ DALEJ

Prezydent Karol Nawrocki Człowiekiem Wolności 2024 Tygodnika „Sieci”

2025-10-29 20:26

[ TEMATY ]

nagroda

Karol Nawrocki

KPRM

Laureatem prestiżowej nagrody został prezydent Karol Nawrocki.

„Jest oczywistym: zwyciężając w wyborach prezydenckich Karol Nawrocki ocalił polską wolność, taką, jaką znamy, taką, jaką kochamy” - mówił w laudacji na cześć laureata Jacek Karnowski, redaktor naczelny Telewizji wPolsce24.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję